Monthly Archives: August 2013

Divortul

Studiile spun ca 45% din cupluri divorteaza pana in 15 ani de relatie. Nu stim daca restul de 55% au o relatie asa grozava de nu aleg sa divorteze, dar stim ca nu au ales calea asta, a divortului.

Am inceput cu textul asta pentru a modifica putin perceptiile oarecum gresite care apar in mintea celor care ajung sa se confrunte cu o asemenea solutie, perceptii care genereaza comportamente puternic negative asupra propriei persoane dar si asupra celor implicate in aceasta decizie, de divort.

Perceptiile la care ma refer sunt urmatoarele : “este ingrozitor, viata mea se termina aici, situatia este insuportabila, dobitocul/dobitoaca a profitat de mine, mi-a distrus viata etc. Din pacate este o lista lunga pe care o aud si in cabinet si in jurul meu, si spun din pacate pentru ca asemenea perceptii duc la comportamente ca: santajul, amenintarea cu moartea sau tentativele de sinucidere, disputarea copiiilor intr-un mod destul de urat si multe alte exemple pe care multi, cel putin, le-ati auzit daca nu cumva si trait.

Scopul acestui articol este sa incercam sa privim divortul altfel , intr-un fel care sa ajute la o alta gestionare , la alte reactii si stari emotionale legate de divort, nu la cele distructive de care am vorbit mai sus.

Daca vedem  DIVORTUL CA SOLUTIE a unei situatii problema, in relatia de cuplu,  eu cred ca sansele sunt mai mari sa nu uitam de respectul fata de noi si respectul fata de ceilalti. Si avem doua exemple in media (si sper ca si printre noi) care au reusit sa gestioneze cu bun simt aceasta situatie :Mihaela Radulescu si Andreea Marin si binenteles partenerii acestora. Pentru ca este de dorit ca perceptile ambilor parteneri (in mai mica sau mai mare masura) sa fie : “asta este Solutia in situatia noastra” si atunci consecintele acestei decizii nu mai afecteaza in mare masura si nici distructiv, asupra celor implicati

Maxima

Una dintre maximele favorite ale formei mele de psihoterapie este urmatoarea: “Da-mi curajul sa schimb ceea ce pot schimba, linistea sufleteasca de a accepta ce nu pot schimba si intelepciunea de a face diferenta.”

Daca reusim sa ne ghidam dupa ea avem echilibru emotional, adica “ne simtim bine in pielea noastra “. Sper sa va foloseasca!

Eu am si un alt text care cred ca mi-a sustinut motivatia si increderea catre un anume nivel de reusita pe multe planuri ( profesie, familie , stare generala etc). A fost scris de o buna prietena din liceu, pe un pliant pe care cred ca il stiti cu totii , ca asa obisnuiam pe atunci la sfarsitul clasei a XII-a.

O sa il parafrazez ” Pluteste drept innainte si daca pamantul pe care il cauti nu exista inca, fii sigur ca Dumnezeu il va creea pentru a-ti rasplatii indrazneala!

Cand am avut aces la internet am aflat mai multe detalii despe el si daca va intereseaza exista acolo, dar pe mine m-a ajutat doar ca mesaj , foarte mult .

Multumesc Mihaela si ma bucur sa ne vedem de fiecare data!