Monthly Archives: February 2015

Dezamagirea

De mici iubim  oamenii, dar acestia nu sunt perfecti si incepand sa le vedem greselile sau nedreptatile (voluntare sau involuntare) incepem sa simtim dezamagire,durere, suparare , tristete sau alte emotii negative.

Daca acestea greseli sunt prezente, in viata unui copil, constant si pe o perioada lunga de timp (ani) el poate ajunge la convingerea ca nu merita sa mai iubesti oamenii si pentru ca avem nevoie sa iubim ceva, putem ajunge sa iubim lucruri, locuri , animale etc, sa tinem mai mult la ele si mai putin la oameni. Asa as zice eu ca se formeaza temperamentul flegmatic si ca orice alt temperament si acesta prezinta si avataje si dezavantaje (le puteti studia pe internet).

Dar ideea articolului este urmatoarea : o viitoare draga colega a spus parafrazez ” sunt acum ceea ce sunt , si imi place unde am ajuns si datorita acestor dezamagiri”.  Sunt de acord cu ea, putem invata foarte mult de acolo, putem sa avem mai multa toleranta si intelegere fata de ceilalti si asta este un avantaj.

Dezavantajul este ca putem sa dezvoltam frica de relatii si frica asta ne face sa alegem sa stam singuri, sa relationam doar cand avem chef sau doar cand ne gandim noi ca suntem capabili sa relationam, oricum nu cum si cat ar fi de dorit.

Dar pentru ca avem libertatea sa ne organizam viata cum vrem, fiecare alege ceea ce ii da confort, sau nu ii creaza disconfort.

Eu zic ca aceasta alegere de a “sta singur” se bazeaza pe niste convingeri nu foarte bine analizate. O data, pentru ca poate fata de unii oamenii am simtit dezamagire, dar nu am simtit fata de totii. Apoi toti gresim dar nu in aceeasi masura si unii chiar au invatat sa spuna “imi pare rau” foarte credibil si atunci dezamagirea este mult atenuata. Apoi psihoterapia poate sa ma invete sa-mi gestionez emotiile mult mai bine, in asa fel incat sa imi doresc relatii, stiind ca si dezamagirea este anumita parte din orice. O alta idee este ca nu mai sunt copil si am adunat ceva experienta de viata (in functie de varsta fiecaruia) si reusesc sa-mi gestionez oricum emotiile mult mai bine.

Cam atat am in minte acum si poate mai primesc si alte sugestii!