Monthly Archives: December 2017

Suferim si e normal sa fie asa…..

Suferinta e normala si de dorit, psihologic vorbind, pentru mantinerea sanatatii/echilibrului mental, in doua situatii despre care voi vorbi mai jos.

Decesul unei persoane dragi.
Nu avem voie sa intervenim cu diagnostic si tratament doua luni dupa decesul unei persoane apropiate/dragi. Este normal sa ne doara, este normal sa ne lipseasca, este normal sa plangem, este normal sa suferim, fiecare in felul lui.
Perioada de doliu se termina, de fapt, cam intr-un an de zile aproximativ.
Daca dupa acele doua luni, suferinta afecteaza semnificativ viata personala, este de dorit sa cerem o evaluare clinica si, daca psihologul clinician recomanda, consiliere sau psihoterapie. Altfel, psihologul clinician va va spune “este normal ce simtiti si e de dorit sa fie asa”!

Terminarea unei relatii.
Aici lucrurile se schimba, psihologia spune ca perioada de suferinta este de aproximativ 3 ani, cand ne despartim de persoana iubita. Pot fi 2, pot fi 4, dar si aici suferinta, dorul etc, au rostul lor.
Daca vrem sa cerem ajutor, la fel, psihologul clinician va stii ce sa recomande, deoarece consilierea sau psihoterapia au rolul si importanta lor.

Am intalnit situatii numeroase, cand oamenii au ajuns la psihiatrie deja, fara rost, fara sens si cu consecinte negative semnificative.
Cel care va indica psihiatria, dar in 70% din cazuri ma indoiesc de asta, este DOAR PSIHOLOGUL CLINICIAN!

Numai bine, de la mine, si atitudini corecte situatiilor dumneavoastra de viata, va doresc!