Monthly Archives: March 2018

…sa invatam sa facem diferenta/rezolvam/controlam….

De multe ori si de cativa ani buni, spun urmatoarea fraza in cabinet “toti avem anumite dispozitii emotionale negative accentuate, trecand prin anumite perioade de viata, diferenta dintre mine si dumneavoastra, este ca eu stiu sa le controlez, abordez”.
Anul trecut, vorbind cu o doamna doctor psihiatru, aceasta spunea: “toti avem probleme”, nu am contrazis-o dar mi-am lamurit afirmatia aceasta, mental.
DA, TOTI AVEM PROBLEME, unii unele financiare semnificative, altii boli fizice grave, altii dependente serioase de alcool/ droguri/ jocuri de noroc/ sex excesiv ori devianta sexuala, probleme serioase de incalcare a legii (arme sau violenta fizica), o gama variata, ce sa zic (le-am aflat din cabinet si nu numai)!
Ii multumesc lui Dumnezeu ca am descoperit formarea in terapie si m-am oprit doar la anumite probleme emotionale si atat, care spun eu, sunt de dorit in schimbul celorlalte si chiar firesti si de asteptat, in legatura cu anumite situatii complexe de viata (divort, prima sarcina, pierderea serviciului, o situatie care ti-a pus viata in pericol etc)!
Pe unii ii apuca starile emotionale puternic negative, DOAR CAND SE GANDESC la asa ceva, daramite sa mai si treaca prin ele….
Viata ne aduce de toate, va garantez si bune, si rele, dar sper sa ramanem doar la manifestari emotionale negative accentuate si atat!
Iar daca vreti sa va invat si pe dumneavoastra, ceea ce m-au invatat formatorii mei, inclusiv cei 11 ani de cabinet, va astept cu sustinere, echilibru si SINCERITATE!
Orice problema are, cel putin, o solutie!

DUMNEZEU!

DUMNEZEU a fost, este si va fi, in mintea mea, PENTRU TOTDEAUNA!
Omul isi face rau singur, ce da, aia primeste, pe diverse cai, de-a lungul vietii si de obicei, cand “i-e luma mai draga”!
Multumesc Doamne, pentru tot!
Oana Civitu

Barbatilor cu sensibilitate!

Ma uit la NEATA’, cu Razvan si Dani.
Il vad pe Dani (si nu e singurul, ca persoana publica, multi din cei neinsurati pana la 40 si peste, dar si din cei casatoriti o parte) si vad cum a ales sa ramana singur, pentru ca se fereste sa-si accepte sensibilitatea, sensibilitate care caracterizeaza minim 50 % din barbati, sensibilitate pe care eu o vad GROZAVA SI DEOSEBITA si tocmai pentru aceasta sensibilitate am ales sa fiu langa cineva, dupa un “esec” personal in prima relatie, “esec” pe care mi-l asum, in foarte mare masura.
La PRO TV, la “ce se intampla doctore”, se vorbea de sensibilitatea nativa a unor copii, deci ne putem naste asa!
Eu vad latura buna a acestei sensibilitati, aici vorbim de CREATIVITATE, de IMAGINATIE, de ARTA, de NIVEL DE INTELEGERE SEMNIFICATIV SUPERIOR si multe alte aspecte deosebite! Am ceva colegi psihologi, in aceasta categorie si apreciez rezultatele profesionale, semnificative!
Am un client care alege sa ia pastile, in loc sa accepte ca aceasta sensibilitate, face parte din personalitatea lui si DACA O ACCEPTA, EL SI CEILALTI, SUNT CEI CARE NE POT FACE LUMEA MAI FRUMOASA!
EU PE EI II VAD ADEVARATII BARBATI si doar EI, mai pot sa ne opreasca din “nebunia noastra profesionala-cariera” ii spunem noi, femeile cu anxietate innascuta, tot o sensibilitate si asta.
Deci dragilor BARBATI CU SENSIBILITATE, voi sunteti singurii, in viziunea mea, care mai puteti salva lumea.
VOI aveti taria, forta, adaptabilitatea, asertivitatea, mobilitatea de a comunica, colabora, gestiona foarte, foarte bine, in foarte mare masura, situatii de viata foarte complexe!
Aseara am vazut un film, Good Will Hunting, si psihologul ii spunea lui Will, care nu indraznea sa iubeasca, de frica ca va fi respins: “nu esti perfect si nici ea, DAR UNUL PENTRU ALTUL, PUTETI FI PERFECTI”!
ACCEPTATI SENSIBILITATEA, DOAR ASA LUMEA MAI ARE O SANSA!
Daca faceti greseala sa confundati SENSIBILITATEA cu LABILITATEA, ESTE CLAR GRESEALA, nu au legatura una cu alta!